Kulturhistorisk forening for Syddjurs Kommune
7. december 2015 fejrede Ebeltoft Apotek sit 200 års jubilæum.
Det blev fejret på forskellig vis, blandt andet med udgivelse af et jubilæumsskrift, der er forfattet af Jes Hansen.
Onsdag 10. februar fortalte Jes Hansen og apoteker Lisbet Høeg om apoteket og om en verden, der er ukendt for de fleste. Foredraget fandt sted i Sognegården, Ebel-toft, kl. 19.00. Fri entre.
Jes Hansen, der har arbejdet på apoteket som farmaceut og provisor i 33 år, fortalte om apotekets start og udvikling op til det seneste årtusindskifte og kom herunder ind på emner som f.eks. de forskellige apotekere gennem tiden, fremstilling af medicin i gamle dage og apotekets virkemåde.
Herefter tog Lisbet Høgh os med til nutiden og fortalte om nye, konkurrencepræ-gede vilkår, apotekets udvidelser, brugen af robotter og – meget mere. Lisbet Høgh har været apoteker i Ebeltoft i 11 år.
Vi startede med den traditionelle spisning (smørrebrød, øl og dram) kl 19.00
Først en time til halvanden på at finde spor (flintredskaber og afslag) efter vore tidlige forfædre (Ertebøllekulturen). Så spisning, og derefter rundvisning ved Holmegaards ejere, Merete og Verner Nielsen.
Holmegaard er en kulturhistorisk guldgrube (se nedenfor).
Klik her for yderligere info om Holmegaard
Synopsis: 'Når man flyver lavt hen over landskabet kan man se en masse spor af vore forfædres virke i de gule kornmarker: bebyggelser, grave, marksystemer, fors-varsanlæg og meget mere. Kom og hør hvordan det kan lade sig gøre. Et forsk-ningsprojekt på Holstebro Museum afdækker mulighederne i luftfotoarkæologien i Danmark. Foredraget fremlægger resultater fra flyvninger, laserscanninger og an-det. Der vises en masse luftfotos fra flyvninger med spor af menneskers aktiviteter fra stenalder til nutid.'
Velkommen til et meget spændende foredrag om den nyeste teknologi inden for arkæologien og de resultater, den har givet.
Entre: kr. 50,-
Djursland og Randersegnen er områder med spændende fund fra jernalderen. Med udgangspunkt i bl.a. Vendehøj ved Hornslet og Toftesøgård ved Assentoft præsente-res udviklingen i bebyggelsen fra mindre, enkeltliggende gårde til landsbyer med tilhørende gravpladser.
I løbet af jernalderen voksede de sociale skel i befolkningen. For det første ser man nu store forskelle i størrelsen på gården,e og for det andet afslører gravgaverne, som følger den døde i graven, store forskelle i rigdom. Samfundseliten får vi et lille glimt af i Kirkemosegård-skatten, som blev fundet ved Spentrup. Denne skat og andre of-ferfund er med til at give os en fornemmelse af jernalderens religion.
Med udgangspunkt i moseligene fra Auning og Huldremose berettes om jernalde-rens rituelle ofringer af mennesker i moser. Moseligene giver endvidere spændende oplysninger om jernalderens dragtmode og lingeri.
I foredraget berettes om hverdagsliv, krig, handel, ofringer, religion, dødeomsorg og kontakt i jernalderen.
Der bliver noget for enhver smag, når Benita Clemmensen krydrer sine beretninger om fund fra det hjemlige med en gennemgang af den danske jernalders omfattende kontakter til fjerne egne.
Miniserien fortsætter med et foredrag om vikingetiden den 5. september og afsluttes med en ekskursion til Kongernes Jelling den 17. september. Mere information om disse arrangementer følger senere.
Man kan dog godt melde sig på Jellingturen nu til formanden: jenskannegaard@gmail.com eller tlf. 3024 5244, eller til andre medlemmer af besty-relsen.
Vikingerne er et af Skandinaviens stærkeste brands både i udlandet og herhjemme. Ordet viking betyder egentlig sørøver, men vikingerne var meget andet end sørø-vere. Vikingetiden dækker hele perioden i Skandinavien fra omkring 800-1050.
Selvom togterne til udlandet var spektakulære, skete der også mange nye ting på hjemmefronten.
De første købstæder blev grundlagt, og man skiftede de gamle nordiske guder ud med den nye gud fra syd: Kristus. Landsbyerne, der i årtusinder havde haft karak-ter af kortvarige bosteder, lagde sig nu fast og blev permanente. Samtidig blev sta-dig mere nyt land taget under plov. Sporene fra vikingetiden er mange og righoldi-ge - også her på egnen, der bl.a. rummer landets højeste koncentration af runesten.
Entre er som sædvanlig kun kr. 50.-
Foredraget kan ses som en optakt til vores tur til Kongernes Jelling den 17. september. Mere information om denne tur fremsendes snarest.
Start kl. 09.15 fra p-pladsen mellem fregatten og turistbureauet i Ebeltoft
Pris for turen er kr. 150,- pr. person. Der betales kontant i bussen.
Kl. 11.00 guidet rundvisning i Kongernes Jelling. Rundvisningen foregår ude i mo-numentområdet på vandring mellem høje, runesten, skibssætning og palisade med fortællinger fra Jellings fantastiske fortid.
Kl. ca. 12.00 frokost i Byens Café, somligger inden for gåafstand (ca. 100 meter).
Frokost bestilles og betales på individuel basis. Måske vi kan finde ud af at bestille fra bussen på vej til Jelling, så vi slipper for at vente på maden.
Kl. ca. 13.00 tilbage til oplevelsescentret. Oplevelsescentret byder på en unik og su-permoderne digital sanseoplevelse, der handler om vikingernes liv og levned. Der kan røres, mærkes og gyses, når vikingernes liv folder sig ud med alt fra bier til drager. Det bliver en rejse fra fortællinger i flammernes skær, over livet som viking og kriger, til rejsen til Valhal samt overgangen til kristendommen. Hele besøget kan krones med en tur på den nye tagterrasse med udsigt over hele monumentom-rådet. Fra terrassen kan man også gennem avancerede kikkerter se, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.
Turen hjem starter, når vi er mætte af oplevelser, men mon ikke vi er tilbage i Ebel-toft Kl. ca. 16.00
Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn
Juulsbakke 1 - 8400 Ebeltoft